Пума

← повернутися до списку тварин


Поглад, який заворожує!
Ну, ось, я прокинувся, тепер можна і пна полювання за метеликами
А чи знаєте Ви що сниться Парісу?
Мене звуть Паріс!

Загальні факти

Класифікація: Ссавці (Mammalia) Хижі, або Хижаки (Carnivora)

Континент: Північна Америка

Ареал: високогір'я, північні ліси

Місце проживання: дика тварина

Охоронний статус: уразливий

Вид: гепард, або пардус.(Лат.Acinonyx jubatus.Англ. Cheetah)

Довжина тіла: 100-180 см, при довжині хвоста 60-80 см

Висота в холці: 61-76 см.

Вага самця: близько 70 – 90 кг (максимум 103 кг). Самки дрібніші за самців на 30%, їхня вага приблизно 36-60 кг.

 

Паріс - незвичайний характер особистості

Знайомтесь - Паріс! За вдачею Він індивідуаліст і одинак. Народився він 21 вересня 2011 року. Мабуть тому має  осінній характер - некомунікабельний й потайний. Паріс, як суто нічний хижак, активний в період сутінків і вночі. Але як не дивно, навіть при своїй закритості, він досить грайливий. Під настрій,  із завидною азартом, може ганятися за яскравими метеликами, а коли йому вже дуже нудно - розігрує цілі вистави з власним хвостом. Він неймовірний чистюля: як і домашній кіт, може годинами вилизувати своє тіло. Та й муркотіти він вміє як домашня киця.

Взагалі пума – другий за величиною представник сімейства котячих в Америці; більший неї тільки ягуар. Важко знайти навіть серед кішок таку тварину, яка з однаковим успіхом може лазити по деревах і здійснювати стрімкі стрибки в горах, довгим маршем переслідувати жертву і вміло полювати із засідки. При цьому пуми ще й непогано плавають. Ця тварина – символ Америки, її дикого Заходу. Інші назви: червоний тигр, оленяча кішка, гірський диявол, королівська кішка, мексиканський лев, пантера і срібний лев.

Улюблені страви:

Олені, олені та ще раз олені. Хоча в разі відсутності улюбленої їжі пуми можуть задовольнятися лосем або білками. Вони, взагалі, неперебірливі в їжі. 

Улюблені розваги:

Погрітися на сонці, поспати у своєму лігві, з азартом пополювати на метеликів. 

 

А чи знаєте Ви?

1. Кугуар, пума, гірський лев — назва залежить від регіону проживання. Ця тварина потрапила до Книги рекордів Гіннеса, як така, що має найбільшу кількість найменувань. Лише англійською їх більше 40!

2. Самки досягають статевої зрілості у віці 1,5-3 роки. Зазвичай вони дають потомство кожні 2-3 роки. Виховують потомство тільки самки, люто захищачи своїх дитинчат.

3. Кугуари мають великі передні і найбільші пропорційні задні лапи з усіх представників сімейства котячих. Це дозволяє їм стрибати на великі відстані і бігати на коротких дистанціях з великою швидкістю. Кугуарам приписують вертикальний стрибок на 5,4 метрів. Горизонтально вони стрибають без розгону на 6-12 метрів.

4. У пум 30 зубів. За станом зубів можна визначити вік пуми.

5.  Флоридська пума — найрідкісніший підвид пуми (до того ж цей підвид пуми єдиний, який занесений до Червоної книги).

6. Недоїдене м’ясо пума ховає (вона здатна перетягнути на значну відстань тушу, що уп’ятеро-всемеро перевищує її вагу). Племена індіанців, в Каліфорнії, користувалися цією звичкою пум і підбирали за ними обгризені або взагалі незаймані туші.

 

Про що говорять легенди.

1536 року сталася (а може і не сталася) дивовижна подія, яка піднесла пуму в очах католиків півночі Південної Америки в ранг священної тварини — захисника невинно звинувачених. У той час індіанці оточили Буенос-Айрес, який був тоді лише невеликою фортецею. Колоністи голодували й були змушені здійснювати вилазки в ліс хоч за якоюсь їжею. Під час однієї з них загубилася сеньйора Мальдонадо, яку згодом повернули індіанці, коли між іспанцями і місцевим населенням запанувало перемир’я. Однак іспанці назвали жінку індіанською шпигункою, і з характерною на той час людяністю залишили її в лісі, прив’язавши до дерева на розтерзання хижакам. Як же здивувалися браві вояки, коли знайшли її зовсім неушкодженою через два дні і дві ночі! Біля ніг нещасної сеньйори сидів невсипущий охоронець – величезна пума.

Так у аргентинців з'явилася легенда про миролюбну пуму, захисницю невинно засуджених.

Ще більше цікавого