Ім'я: сімейство Тамарин 
Стать: самці та самки 
Середовище проживання: північний захід Колумбії.
Характер: непостійний, імпульсивний. Ці ігрункові примати легко спалахують новим захопленням, кидаючи попередню справу на півдорозі. Такі ж непостійні вони і в стосунках – то всім задоволені й усміхаються, то сердяться, дратуються і намагаються вкусити. Тривалість і щирість соціальних контактів безпосередньо залежить від кількості та доступності їжі.
Улюблена їжа: фрукти, квіти, нектар рослин, ароматні смоли і сік дерев. Едипів тамарин, або пінче – найбільш хижий вид серед мавп, тому для них смачніша тваринна їжа – жаби, змії, ящірки, павуки, комахи, молоденькі пташенята та пташині яйця.
Улюблені розваги: займатися взаємним вичищанням шерсті, відпочивати, вчепившись за гілку всіма кінцівками.
Знімався (-лась) в мультфільмах: назва мультфільму до закінчення зйомок зберігається в секреті;-)

П'ять фактів про тамарина едипового:

  • Saguinus oedipus, пінче, ігрунка едипова, едипів тамарин – усе це назви однієї і тієї ж тварини, не впізнати яку в натовпі родичів просто неможливо. Її відмінною рисою є чубчик із довгого, падаючого на плечі, білого волосся від чола до потилиці.
  • Сезон парування тамарина едипового припадає на січень-лютий, а пара малюків народжується в квітні-червні. Якщо створити парі мавпочок відповідні умови, то самки можуть приносити на світ двійні – а у тамаринів завжди народжується двійня – двічі на рік. Це найвища репродуктивна продуктивність серед приматів.
  • Дивовижною особливістю самців цих приматів є батьківська любов до новонароджених. Саме самець піклується про малюків – спить із ними, зігріваючи своїм теплом, переносить їх із місця на місце. Завдання самки – виключно вигодовування та догляд.
  • Едипів тамарин, або пінче живе в групі з 4 – 15 тварин. Вони мешкають у кроні високих дерев, мають вражаючу здатність видиратися швидко наверх, як білки. Територію ці примати мітять своїм запахом, причому самки позначають свої ділянки активніше, ніж самці. Основне заняття в групі – взаємний грумінг, він же виступає і як спосіб комунікації. Також для комунікації едипових тамаринів слугує міміка, спеціальні пози та протяжні крики.
  • А ще тамарин едипів наділений дивовижним голосом, який майже не відрізнити від голосу птиці. Необізнаній людині здається, що вона чує пташине щебетання або навіть звуки флейти.

Фізичні дані: довжина тіла цього примата трохи більше 20 см, довжина хвоста становить 37-38 см; вага – 420-450 грам. Відрізнити їх від інших приматів можна загребенем білого волосся. Спина в тамарина едипового – чорно-коричнева, крижі, внутрішня частина стегон і хвіст червонувато-оранжеві, кінчик хвоста – чорний.