zebra 400

Ім’я Глорія та Джульєта
Стать: самки
Дата народження: 06.06.2014
Середовище проживання: Ангола, Ботсвана.
Фізичні дані: довжина тіла цих тварин становить 2-2,4 м, хвоста – 47-57 см, висота в загривку – 120-140 см. Вага однієї зебри сягає 350 кг.
Характер: норовистий, зебра Чапмана може постояти за себе.
Улюблена їжа: трав'яниста рослинність і листя дерев.
Улюблені розваги: ходити на водопій, пастися на траві. І вдень, і вночі в прямому сенсі слова, бо в зебр немає вираженої добової активності.

 

П'ять фактів про зебру Чапмана:

  • На сьогодні збереглося три види зебр. Зебра Чапмана відрізняється від інших тим, що між чорно-білими смугами є ще й коричневі, а також тим, що смуги розташовуються ще й на нижній половині ніг. Хоча в тих зебр Чапмана, які мешкають на півдні Анголи і в Намібії, ноги зовсім білі, їх називають зебрами Дамара, але це не окремий підвид, а географічна раса.
  • У всіх зебр прекрасна пам'ять і гострий зір, усіх родичів і друзів вони впізнають здалеку – за індивідуальним візерунком їхніх смуг. До речі, про смужки. По-перше, вони як відбитки пальців у людей – неповторні. По-друге, якщо зебрам загрожує небезпека – вони починають бігти, обриси силуетів завдяки смужкам стираються, чорно-білі смуги зливаються в сірий – і на тлі горизонту стадо втікачів роздивитись уже неможливо. А в сутінках і бігти нікуди не треба – зебри зливаються з навколишньою рослинністю. По-третє, спека африканської савани не страшна для цих тварин, оскільки чорні смуги поглинають промені палючого сонця, білі – відштовхують, а зебри уникають перегріву через розсіяне тепло.
  • Але, навіть потрапивши в лапи хижака, зебра не здається. Копитами задніх ніг вона запросто може зробити лева беззубим, а більш дрібного хижака і поготів убити. А ще її шкура дуже міцна – її важко прокусити навіть крокодилові.
  • У природі зебри збираються в табуни із 10-20 особин, серед них тільки один самець, він же батько всіх малят табуна, 5-6 самок і їхні лошата. Однак ватажком табуна є немолода самка, самець же замикає табун, забезпечуючи його безпеку. У кожної самки – своє місце згідно ієрархії. У стаді панують мирні доброзичливі відносини. Свої почуття зебри висловлюють мовою жестів – кладуть голову на круп одне одного, покусують шиї. Але, на жаль, під час переслідування всі симпатії анулюються, тікаючи від хижака, кожна зебра сама за себе.
  • У кожного самця буває 10-15 самок. Вони виношують дитинчат протягом 13 місяців. Але – що дивно! – лоша через 10-15 хвилин після народження здатне підвестися на ноги, через 20-30 хвилин робить свої перші кроки, а через 40-45 хвилин уже стрибає навколо матері.

Фізичні дані: довжина тіла цих тварин становить 2-2,4 м, хвоста – 47-57 см, висота в загривку – 120-140 см. Вага однієї зебри сягає 350 кг.