friz noname 400

Ім'я: Ірой, Нінке та Мірре
Стать: самець та дві самки
Дата народження: 2010, 2013
Середовище проживання: Голландія
Характер: ці граціозні коні легко навчаються всього нового, вони врівноважені, спокійні, добродушні й орієнтовані на людину, дуже зручні в побуті. Темперамент фризьких коней живий, енергійний, але без надмірного темпераменту.
Улюблена їжа: 70% раціону коня становить сіно.
Улюблені розваги: алюри, виїжджання та поїдання запашного сіна.
Знімався (-лась) в мультфільмах: назва мультфільму не розголошується.

П'ять фактів про фриза:

  • Назва породи походить від назви голландської провінції Фрісландія, де коней розводили ще за часів Римської імперії. Спершу це були селянські конячки, вдосконалені генами кельтських коней. Фризів використовували у сільському господарстві, а також як коней для лицарів. В останньому фризи особливо досягли успіху, адже були досить великими, щоб нести вершника з усім спорядженням, але водночас рухливі. З часом їх дедалі частіше почали використовувати у військовій справі.
  • Коли з'явилися поїзди та автомобілі, про фризів майже забули. Їх перестали розводити. Але в 1960-х особливої популярності набуло виїжджання, і з'ясувалося, що саме фризи – ідеальні коні для цього виду кінного спорту, завдяки наявності в них крові андалузьких коней. На сьогодні фризькі коні – єдина в світі запряжна порода для змагань з виїжджання.
  • Фризи, як бачите, доволі імпозантні на вигляд, їхній характер теж не викликає нарікань і невдоволення. Тому фризькі коні прикрашають собою королівські стайні Данії, Люксембурга та Нідерландів.
  • Це єдина порода, всі представники якої тільки однієї масті – вороної. Із відзнак допускається лише зірочка у кобил – діаметром не більше 3 см.
  • На добу кінь з'їдає корму в кількості 2,5% від своєї маси тіла. Якщо взяти середнє значення, то це приблизно 12-14 кг на добу.

Фізичні дані: висота в холці 158-165 см. Найбільш прикметна особливість фризів – густі щітки, що покривають ноги від скакального до зап'ястного суглоба, вони такі довгі, що спадають на копита.