rosomaha noname 400

Ім'я: Россі
Стать: самець
Дата народження: 01.10.2013р.
Середовище проживання: Росія
Характер: росомаха – неоднозначна натура, її характер і зухвалий, і обережний водночас. Під час полювання вона смілива та безстрашна, а от, потрапляючи на територію людей, цей хижак намагається пересуватись тишком-нишком. Він нетовариський і відлюдькуватий, проте росомаха швидко звикає до людини і в неволі стає компанійським і ласкавим другом.
Улюблена їжа: іноді їжа – це просто їжа. Росомаха їсть як живу, так і мертву плоть. Найчастіші страви в її меню – лось і північний олень, не відмовляється вона і від куріпок, глухарів, зайців, ховрахів і т.д. Восени росомаха активно споживає рослинну їжу – ягоди, кедрові горішки.
Улюблені розваги: бігати по снігу, винюхувати здобич і полювати на дичину. Адже саме ці три заняття вдаються росомасі найкраще.
Знімався (-лась) в мультфільмах: «Росомаха і лисиця»

П'ять фактів про росомаху:

  • Росомаха для невтаємничених це і ведмідь, і великий борсук, і куниця. Так, вона справді чимось схожа на перелічених тварин, але все ж таки вона унікальна по-своєму. Це дуже рухливий і витривалий звір – і на землі, і на деревах росомаха почувається цілком упевнено, хоча з боку її рухи здаються незграбними.
  • Росомахи – територіальні тварини, в кожної із них є власні володіння, в яких вони полюють. Межі території її проживання безпосередньо залежать від наявності великих копитних – її основної їжі. Якщо в росомахи під боком пасеться стадо улюбленої їжі, вона нікуди далеко не піде. Як сусіди ці хижаки цілком терпимі одне до одного, хіба що в період розмноження самці можуть більш ревниво поставитися до порушення кордонів.
  • Латинська назва росомахи перекладається як «ненаситна» і це справді так – вона може з'їсти дуже багато їжі за один раз, а що не з'їдає – то зариває в сніг, щоб доїсти потім.
  • Літня шерсть росомахи – коротка, а зимове хутро – довге і кудлате. Колір її – темно-бурий, блискучий і жорсткий. Як не переплутати росомаху з ведмедем або куницею? Просто придивитися. З кожного боку у неї тягнеться широка смуга мінливого кольору – від коричневого до палевого. Смуги з'єднуються на спині, біля самого хвоста. Тільки придивлятися краще здалеку, росомахи не люблять вторгнення у свій особистий простір.
  • У питаннях розмноження ці тварини нікуди не поспішають – парування відбувається наприкінці весни або на початку літа, але знаходяться особини, які спаровуються аж до середини осені. А ось дитинчата народжуються в усіх в один і той же час – у березні-квітні. І в цьому полягає «гінекологічний» феномен багатьох куницевих, зокрема росомах. З усіх 8-10 місяців виношування розвиток малюка триває тільки місяць-півтора, весь інший час запліднена яйцеклітина знаходиться в законсервованому стані. Батько новонароджених бере активну участь у їх вихованні.

Фізичні дані: оскільки самці майже не відрізняються від самок, то й фізичні параметри у них однакові. Довжина тіла коливається від 65 см до 105 см, із них 15-25 см становить довжина хвоста. Вага також немаленька – від 9 до 20 кг.