Лінкс

rysj noname 400

Ім'я: Лінкс
Стать: самець
Дата народження: 25.05.2012
Середовище проживання: Росія, Фінляндія, Польща, Чехія, Угорщина, Румунія, Іспанія, Югославія, Албанія, Греція, Україна.
Характер: непередбачуваний і потайний. Із цим хижаком треба бути насторожі, бо його наміри не завжди прозорі, але завжди небезпечні для людини. Рись безстрашна – вона запросто може заходити у двір людського житла.
Улюблена їжа: зайці-біляки. Однак рись любить і молоденьких оленів, косуль. Якщо вже цей хижак зовсім не знаходить ніякої їжі, то остерігатися слід і домашнім собакам та кішкам. Варто зазначити, що рись береже фігуру – з'їдає на добу 2-3 кг м'яса, а після розвантажувальних днів може з'їсти вдвічі більше.
Улюблені розваги: сидіти в засідці – причому це заняття їм ніколи не набридає, хоча, буває, доводиться так провести цілу добу. Якщо рись не голодна і мріє відпочити – вона вирушає поплавати в найближче водоймище. Плаває ця велика кішка просто прекрасно.
Знімався (-лась) в мультфільмах: «Зникла рись», «Божевільний», «Зоопарк.Газель.Рись».

П'ять фактів про рись:

  • У назві рисі – Felis lynx – «lynx» перекладається як «сміх». Це ім'я хижак отримав за свої крики, схожі на зловісний регіт, від якого кров холоне в жилах.
  • На сьогодні добре вивчені чотири види рисі. Південні – руда й іспанська, північні – звичайна і канадська. Останні прекрасно почуваються на морозі – вони бадьоро полюють і при -55, легко пересуваючись по глибокому снігу. Рись навіть вміє не залишати слідів на сніговому покриві.
  • Як розпізнати рись серед котячих родичів? Дуже просто – у неї великі вуха з китицями на кінчиках. Якщо зненацька тварина повернулася до вас спиною, то зверніть увагу на хвіст – у рисі він короткий, товстий і завжди з чорним кінчиком.
  • У рисі дуже гострий зір і тонкий слух, підводить лише нюх, але рись знаходить здобич по сліду. Вона рухається так безшумно, що жертва часто навіть не встигає обернутися. Сама ж кішка з китицями на вухах неймовірно обережна, і за найменшого шуму – швидко йде або стрибає на найближче дерево. А от людей вона не боїться, вважає, що це вони повинні її уникати. Певних незручностей рисі завдає лише росомаха – ця тварина часто переслідує рись, щоб відібрати в неї вже готову їжу.
  • Рисі – тварини-одинаки, і поки не настає час розмножуватися, живуть на окремих ділянках, позначаючи їх своєю сечею. Але коли зустрічаються дві рисі, вони проводять ритуал вітання – обнюхують носи одне одного і ... починають буцатися лобами. Потім вилизують одне одному шерсть, скріплюючи цим свою тимчасову дружбу. Вагітність рисі триває трохи більше двох місяців і закінчується народженням 2-3 гарненьких кошенят.

Фізичні дані: довжина тулуба рисі становить 80-100, хвіст завдовжки не перевищує 30 см. Вага хижака свідчить про його здоровий спосіб життя та правильне харчування – від 8 до 16 кг.