chorny jaguar noname 400

Ім'я: Бегемот та Багіра
Стать: самець та самка
Дата народження: 03.06.2011, 17.04.2013
Середовище проживання: тропічні ліси Південної Америки, Бразилія, південь Мексики, Уругвай, Аргентина, Перу, Болівія, Панама, Венесуела і Колумбія. Також ягуара зустрічали на території Північної Америки. Найбільші ягуари зустрічаються в бразильському штаті Мату-Гросу.
Характер: відлюдькуватий, спокійний, флегматичний. Ягуар, попри неймовірні красу і грацію, намагається не привертати до себе зайвої уваги.
Улюблена їжа: ягуар не перебирає їжею, і загалом може їсти все – від мишей і до тапірів, а також крокодилів, черепах і домашню худобу. В особливо вдалі дні полювання цьому хижакові вдається повечеряти навіть удавом або молоденькою анакондою.
Улюблені розваги: лазити по деревах або, зручно влаштувавшись на гілці, спостерігати за навколишнім світом.
Знімався (-лась) в мультфільмах: «Дієго, вперед!» (13 серія), «Їжак плюс черепаха», «Мадагаскар 3».

П'ять фактів про чорного ягуара:

  • Чорні ягуари, особини з чорним забарвленням, не є самостійним видом, вони – результат прояву меланізму. Через який час у результаті індивідуального розвитку у цілком звичайних за кольором типових ягуарів народжуються кошенята з чорною шерстю. Хоча, якщо придивитись ближче, виявиться, що хутро радше темно-коричневе, а при яскравому освітленні буде помітний характерний плямистий візерунок, індивідуальний для кожного леопарда.
  • Ягуар – звір, який вбиває одним стрибком. І це справді так. Цей хижак полює із засідки, ховаючись неподалік водойми. Він у стрибку збиває жертву з ніг, намагаючись прокусити їй череп. Ягуари не їдять падаль, тому з'їдають м'яса стільки, скільки можуть з'їсти протягом доби, і залишають здобич іншим тваринам. Свою здобич вони ніколи не ховають і не затягують на дерева – ніхто й не посміє відібрати її у них.
  • Ягуар вважається третьою за величиною твариною серед котячих. Перші два місця належать тигру і леву. Однак ягуар може похвалитися першістю в конкурсі на найпотужнішу щелепу – адже він легко розгризає панцир крокодила або черепахи.
  • Площа території одного ягуара-самця може становити до 100 кв.км. Якщо подивитися на мисливську ділянку на карті, вона виявиться у формі трикутника. Самець проводить 3-4 дні на одному місці, потім йде далі. Кожні два тижні він мітить свою територію, щоб убезпечитися від непроханих чужинців, хоча до своїх побратимів він толерантний. Вони йому не суперники.
  • А знаєте, чому між самцями ягуара не виникає бійок? Бо партнера для парування вибирає самка. Саме від неї залежить, хто стане батьком її дитинчат. Самка приходить на територію самця, залишається в нього на певний строк, а через три місяці після зустрічі на світ з'являються кошенята ягуара. Здебільшого їхня шкура більш темна, а плями ще не оформилися в остаточний та індивідуальний візерунок. Малюки дорослішають рано – вже півторамісячними вони виходять з лігва, щоб роздивитись навколишній світ.

Фізичні дані: довжина тіла самця становить 1,5 – 1,8 м. Довжина хвоста – 50-75 см. Вага дорослого самця сягає 120 кг, хоча найважчий самець ягуара важив 158 кг. Самки ж трохи менші за фізичними параметрами - до 1,2 м завдовжки і вагою 60-70 кг.

Плутаєте ягуара і леопарда? Відрізнити їх можна дуже просто, придивившись до візерунку на шкурі хижака. У леопарда чорні плями розташовуються рівномірно, а у ягуара складаються в своєрідні «квіти». Ну і ягуар не такий витончений, як леопард, він більший і кремезніший.