velika borodata sova

Ім'я: Оукунь та Ліора
Стать: самець та самка
Дата народження: 13.05.2008р. та 01.05.2008р.
Середовище проживання: території від Кольського півострова до гір Примор'я, Східна Пруссія, Прибалтика, Сибір, Канада, Аляска, Північна Швеція, Фінляндія, Україна (північне Полісся).
Характер: потайлива, хитра й дуже впевнена в собі, гострозора – навіть у найтемніших ситуаціях усе бачить прекрасно; підступна зі здобиччю, ніжна зі своїми пташенятами, вимоглива до партнера.
Улюблена їжа: дрібні гризуни й білки, невеличкі птахи.
Улюблені розваги: полюбляє полювати вночі, хоча не гребує здобиччю і вдень; воліє постійно мешкати на певній території, яку може покинути тільки заради полювання; успішно виконує роботу з нагляду за кількістю гризунів у лісі.
Знімалася в мультфільмах: «Легенди нічної варти», «Уроки тітоньки Сови», «Вінні-Пух і всі, всі, всі», «Сова».

П'ять фактів про велику бородату сову:

  • Хитра та досвідчена мисливиця, велика бородата сова може наздогнати здобич як удень, так і вночі. Сова настільки вправний мисливець, що навіть влаштовує засідки – узимку закопується у сніг, а влітку вміло ховається в траві або гілках чагарнику. Неперевершено гострий слух дає змогу сові вловлювати найменші порухи жертви навіть під землею.
  • Чому сова бородата? Та тому, що у птахів цього ряду під дзьобом вирізняється чорна пляма, що нагадує борідку.
  • Оперення цього птаха має унікальні властивості терморегуляції – пір'я не тільки гріє, а й вчасно охолоджує тіло пернатої мисливиці.
  • Навесні сови влаштовують особисте життя – відбувається сезон парування. Але перш ніж обзавестися сім'єю, бородата сова прискіпливо вибирає супутника. Для представниць цього ряду особливо важливі мисливські таланти майбутнього партнера, а не його зовнішність. Самки вибирають серед самців найкращих мисливців, здатних вигодувати потомство. А от у виборі житла ці сови зовсім невибагливі й цілком задовольняються чужими гніздами, часом селяться в гніздах великих пернатих хижаків.
  • Бородата сова – рекордсмен-довгожитель серед пернатих, бо в неволі представники цього виду доживали до 40 років. На волі бородата сова живе не так довго, хоча все одно довше за багатьох птахів.

Фізичні дані: Бородата сова – великий птах із тілом завдовжки близько 80 см. Розмах її крил становить 1,5 м. Забарвлення пір'я димчасто-сіре, очі та дзьоб – яскраво-жовті, на оперенні навколо очей характерні концентричні кола, під дзьобом – чорна пляма у вигляді борідки, на шиї спереду – білий комірець.