polarna sova noname 400

Ім'я: Кай та Герда
Стать: самець та самка
Дата народження: 14.06.2015, 13.06.2015
Середовище проживання: тундрова зона – острова Арктики й Командори.
Характер: таємнича самітниця, обожнює полювання й полярну ніч, заради якої обрала біле оперення; тримається відособлено й гордо; довела, що може бути неперевершеним помічником у команді мага-початківця.
Улюблена їжа: лемінги, куріпки та інші дрібні птахи, їхні пташенята та яйця, молоді й слабкі песці, пищухи, зайці, горностаї.
Улюблені розваги: переслідувати здобич світлої полярної ночі, контролювати кількість гризунів, допомагати гніздуватися гусям і носити листи для молодих магів;-).
Знімалася в мультфільмах і фільмах: «Легенди нічної варти», «Гаррі Поттер», «Хлопчик йшов, сова летіла».

П'ять цікавих фактів про полярну сову:

  • Полярна сова – чудовий денний (!) мисливець, який навчився здобувати їжу в умовах полярної ночі, тобто практично вдень. У полярної сови – унікальний зір, завдяки особливій будові сітківки вона бачить у десятки разів краще за інших птахів. Орнітологи довели, що полярні сови бачать здобич навіть при світлі свічки, що стоїть за 340 м від об'єкта. Зір і допомагає полярній красуні успішно полювати навіть при світлі мерехтливих зірок і місяця. Сприяє вдалому полюванню й особлива будова ніг – два пальці спрямовані вперед, два – назад, що дає змогу легко і міцно хапати здобич. За рік полярна сова з‘їдає понад 1600 лемінгів!
  • Як пов'язані маленькі гусенята й біла полярна сова? Ви здивуєтеся – не тільки тим, що сова може з'їсти гусеня. Вона ще й допомагає їх виростити. Завдяки полярним совам успішно гніздуються деякі види тундрових птахів. Річ у тому, що качки, гуси, казарки та кулики прекрасно знають, з якою люттю полярні сови захищають свої гнізда від хижаків – песців та бродячих собак, і тому гніздуються недалеко від совиного житла, щоб врятувати гнізда від розорення. Дивовижно, але сова не полює поблизу свого гнізда, тому гуси знаходяться під надійним її захистом без жодного ризику бути з’їденими. Полярну сову навіть називають гусячим пастухом.
  • Як і майже всі сови, полярні – винятково відповідальні батьки. Самець і самка однаково зворушливо й самовіддано піклуються про малюків – самка насиджує кладку, а самець вигодовує пташенят і захищає гніздо. Якщо самка загине, то самець продовжить висиджувати пташенят.
  • Цікаво, що совенята в одному посліді різного віку й дуже відрізняються за розміром. Річ у тому, що полярна сова відкладає яйця з дводенною перервою. Насиджування, звісно, починається з першого яйця. Тож старші пташенята вже вкриваються оперенням, коли молодші тільки з'являються на світ. На жаль, переважно виживають лише найстарші пташенята.
  • Білі сови – дуже відважні й агресивні, коли йдеться про гніздо та дітей. Коли до гнізда підходить хижак або людина, самці сов відчайдушно захищаються, застосовуючи всі можливі методи. Іноді вони злітають і нападають на ворога, впиваючись у нього своїми гострющими пазурами, жахливо клацаючи дзьобом, і пронизливо кричать, як ворони. Іноді залишаються на землі, але при цьому шиплять, як змії, розпушують пір'я і здійснюють атаку на непроханого гостя без зайвих вагань.

Фізичні дані: біла полярна сова належить до найбільших сов. За розмірами вона практично така, як пугач. Довжина її тіла сягає 55-65 см, розмах крил становить 150-160 см. При цьому дорослий птах може важити до 3 кг. Цікаво, що самки більші за самців. Колір птаха дивовижно красивий – сніжно-білий із вкрапленням бурого та чорного. Самці, як правило, трохи світліші за самок або навіть просто білі. Чорний гострий дзьоб круто загнутий донизу, очі золотисто-жовтого кольору, у дорослих сов на голові є так звані вушка – жорстке пір'ячко, яке симпатично настовбурчується.