Зебу

← повернутися до списку тварин

Загальні факти

Класифікація: Ссавці (Mammalia) Китопарнокопитні (Cetartiodactyla)

Континент: Африка, Азія

Ареал: рівнини

Місце проживання: одомашненна

Охоронний статус: найменший ризик

Вид: зебу (лат.: Bos taurus indicus.англ.: Domestic zebu, dwarf zebu).

Довжина тіла: до 2 м.

Заввишки в холці: 90-140 см.

Вага: 80 – 400 кг (залежно від породи).

 

Красуня зебу - Марта

Зебу –  одомашнена дика корівка, яка колись проживала на території ІндіЇ.  Зебу відрізняється від інших корів наявністю на загривку горба. Горб у зебу не такий, як у верблюда, у ньому не має жиру, тільки м'язи.

Наша Марта спокійна і дружелюбна та мовчазна корівка,  народилася 15 березня 2015 року.  З великим зацікавленням ставиться до людей, особливо до діточок, які прийшли познайомитися з нею. 

Улюблені страви:

сіно з висівками, вівсом та макухою

Улюблені розваги:

Неквапливо  жувати сіно, добре відпочивати, а також приносити користь людям.

 

А чи знаєте Ви?

1. Зебу – одомашнений підвид дикого бика.

2. Від європейської корови зебу відрізняється наявністю на загривку горба.

3. Корівка добре пристосована до жаркого клімату. 

4. Зебу - нащадок давно зниклої форми тура, що колись водився на території сучасних Пакистану та північної Індії.

5.   Єдиний недолік зебу — порівняно низький надій. Кращі корови зебу звичайно дають не більше 1500 літрів молока за рік. 

 

Про що говорять легенди?

В Індії зебу та взагалі корови користуються у людини особливим пієтетом. Вважається, що вбивця корови неодмінно потрапить до пекла. З Індії  людина розселила цих корів по всьому світу, в першу чергу до тропічних і субтропічних регіонів. Живуть вони в Бразилії, на Кавказі, в багатьох країнах Азії. Але ніде зебу не мають такої популярності, як в африканських країнах. Вони увічнені на гербах Нігеру, Ботсвани і Мадагаскару. Причому на таємничому й загадковому острові Мадагаскар зебу популярні більше, ніж лемури. 

Ще більше цікавого