Африканський страус

← повернутися до списку тварин


Вирішили трохи відпочити і позасмагати

Тріо. Вчимося співати нових пісен і. можливо, запишемо музичний альбом.

У будь-якій ситуації - танцюй!

Загальні факти

Класифікація: Птахи (Aves)

Континент: Африка

Ареал: пустеля, напівпустеля, степ, савана

Місце проживання: дикий птах

Охоронний статус: найменший ризик

Вид: африканський страус.(лат.: Struthio camelus. англ.: Оstrich (common ostrich).

Зріст: від 2 до 2,5м.

Вага: від 65 до 150 кг.

 

Найбільший сучасний птах

Страус зустрічається тільки в частині Африканського континенту, проте, незважаючи на це, є одним із найвідоміших птахів в світі. Цим африканський страус завдячує своїй незвичайній зовнішності та прекрасній пристосованості до життя в місцевих біотопах. 

Страуси живуть у невеличких стадах - 3-4 особини, де голова - це самець, а решта - самиці. Саме така родина проживає на території нашого зоопарку.

Сем, Сіма і Соня

родина величних страусів. Сем і Сіма - досить чванкуваті, вони не дуже люблять компанію, тримаються осторонь та не наближуються до людей. Соня - холерична самиця, у якої досить часто змінюється настрій: то вона весело бігає по загону, а черед деякий час стоїть і понуро дзьобає корм. 

Улюблені страви: 

звичною їжею страусів є рослини (пагони, квіти, насіння, плоди). При нагоді вони поїдають і дрібних тварин: комах (сарану), рептилій, гризунів. Молоді птахи харчуються тільки тваринною їжею.

Улюблені розваги:

загравати  - для цього самець стає на коліна, ритмічно б'є крилами, закидає голову назад і треться потилицею об власну спину. Шия і ноги у самця в цей період набувають яскравого забарвлення. А ще вони полюбляють сурмити: для цього страуси набирають повний зоб повітря і з силою віштовхують його – при цьому лунає глухий рев.

 

А чи знаєте ви?

1. Об'єм страусиного яйця дорівнює об'єму 20-25 курячих яєць.

2. На південній території колишнього СРСР, в Індії та Китаї були знайдені скам'янілості страуса, вік яких становить 7 мільйонів років.

3. Тубільці використовують шкарлупу страусиних яєць як посудини для зберігання води.

4.  Природа компенсувала страусові відсутність здатності літати, давши йому натомість дуже сильні ноги, завдяки яким він бігає швидше за будь-якого іншого птаха. Якщо життю страуса загрожує серйозна небезпека, птах може розвинути швидкість до 70 км/год.

 

Про що говорять легенди: 

Поширена думка про те, що страуси ховають голову в пісок, рятуючись від хижаків, бере початок в роботах Римського вченого Плінія Старшого. У його записах  можна прочитати: «страуси уявляють, що, коли вони засовують голову і шию в землю, все їхнє тіло здається прихованим». Насправді іноді можна спостерігати страусів, що схилили свою голову до землі і ковтають пісок або гравій. Страуси вибирають з землі тверді камінчики гравію, які покращують їх травний процес. Також страуси просто кидають голову на землю після тривалої погоні за ними, коли у них вже не залишається сил ні бігти ні навіть тримати голову піднятою.Посуд зі страусових яєць були популярними і в стародавньому світі, до винаходу посуду зі скла. Розкішно прикрашені чаші зі страусових яєць були предметом гордості давньоєгипетських і давньогрецьких вельмож. Подібні чаші були знайдені в гробницях, датованих 30 століттям до нашої ери. Оскільки страусове перо відрізняється ідеальною симетрією, в Стародавньому Єгипті його зробили атрибутом богині правди і справедливості. Вважалося також, що за допомогою страусового пір'я в потойбічному царстві зважувалися чесноти померлих.

Ще більше цікавого