Носуха коаті

← повернутися до списку тварин


Нонна

майстер спрту із швидкісного пересування по деревах

Донна

кандидат в майстри спорту з акробатики на канаті

Загальні факти

Класифікація: Ссавці (Mammalia) Хижі, або Хижаки (Carnivora)

Континент: Південна Америка

Ареал: джунглі

Місце проживання: дика тварина

Охоронний статус: найменший ризик

Вид: Носуха амазонська, або носуха звичайна(Лат.Nasua nasua, Англ.South American coati, or ring-tailed coati)

Довжина тіла: 40-70 см

Довжина хвоста: 35-75 см(загальна довжина – в середньому 104,5 см)

Висота в холці: 30 см

Вага: 3-7кг(в середньому 4,5 кг),самці важчі, ніж самки

 

Дівоча збірна з акробатики, члени ліги коаті

Носухи – єдині представники сімейства єнотів, котрі ведуть колективний денний спосіб життя. Носухи дуже товариські, живуть галасливими компаніями, спільно шукають їжу на землі, разом ночують на деревах. 

Наші спортсменки дуже дружні між собою і все роблять разом – граються, тренуються, полюють і сплять.

Бонна.

Народилася 15 липня 2014 р. Грайлива і комунікабельна. Обожнює спілкування з відвідувачами, але іноді може пхати свого рухливого носика не в свої справи, що час від часу ускладнює її життя серед подружок.

Донна.

Народилася 21 травня 2014р. Досить спокійна у порівнянні з подружками. Вона з легкісттю може повністю розслабитися в будь-яку хвилину і кумедно потягуватися на канаті. Здається дещо флегматичною, але є в неї одна слабкість - це любов до експериментів з новими видами їжі. Вона обожнює пробувати все, що є, від плодів авокадо до заморських делікатесів. Але обережно, їй можна тільки її їжу, інакше вона втратить форму і не зможе виступати на змаганнях

Нонна

Народилася 15 липня 2015 р. Невгамовна і невтомна, витончена і прекрасна. Вона життєрадісна і легко заражає азартом змагань своїх подруг. Будь яка гра починається з неї. Вона, вмикаючи свою енергію і винахідливість, вигадує нові трюки та ігри для себе і своїх партнерок по команді.

Монна.

Ця дівчина невгамовна! Вона народилася 3 червня 2015 рЧарівна особа, на яку неможливо не звернути уваги. Це легковажність, чутливість і емоційність в одній істоті. Вона до непередбачуваності мінлива у своїх намірах і настроях. Монна володіє дивовижною здатністю змінювати свою поведінку і настрій. Вона майстер повітрянної акробатики. І, якщо ви не бачите її, значить вона тренується під куполом вольєра.

 Улюблені сімейні страви:

Ці представники єнотових їдять усе – до їхнього раціону входять плоди дерев, личинки комах, скорпіони, ящірки, павуки, терміти, мурашки і навіть гризуни. Найбільше носухи полюбляють ласувати ящірками й черепахами. За смачними плодами тваринам приходиться залізати на дерева. 

Улюблені розваги:

Галаслива жартівлива гра одне з одним, відпочинок у тіні. Дорослі особини активні і вночі, і вдень, тоді як решта тварин вночі воліють спати.

А чи знаете ви?

1. У віці 3-4 тижнів малюки намагаються вибратися з гнізда, в якому з'явилися на світ. Дбайлива мати ловить їх і повертає назад.

2. У Південній Америці на носух полюють заради м'яса. Хутро цих тварин місцеві жителі цінним не вважають.

3. Носухи з легкістю пристосовуються до різних умов життя, проте не переносять морозів. У горах, де температура повітря часто падає нижче від нуля, носухи нерідко відморожують кінчики своїх хоботків.

4. Вчені ще до недавнього часу вважали окремим видом самців носух, які живуть окремо від самок з дитинчатами.

5. Екзотичні і темпераментні носухи є улюбленим об'єктом спостереження відвідувачів у нашому парку щасливих тварин.

6. Небезпечних комах носуха бере передніми лапами і валяє по землі, щоб таким чином відокремити жало.

7. Коли між звірками пролягає чимала відстань, а аукати вони не навчені, коаті бурчать. Отак пересуваються по деревах і бурчать. Якщо ж бурчання посилюється – отже, вони кличуть на допомогу. Якщо чути вже гавкіт – їм загрожує реальна небезпека.

8. Для малюків носухи небезпеку становлять і дорослі самці. Цим і пояснюється те, що в сімейних групах їх не зустрінеш. Щойно народжуються дитинчата, самки виганяють дорослих самців, повернутися до групи вони можуть лише для спарювання.

 

Про що говорять легенди:


Одна з англійських назв цього маленького звіра – coatimundi – походить з мови бразильських індіанців племені Тупі (Tupian): coati означає «пояс», а mun – «ніс». Відомий англійський натураліст і мандрівник Генрі Уолтер Бейтс в середині ХIХ ст., досліджуючи Амазонку, зазначав, що «носух разом з мавпами і папугами місцеві жителі ловили дитинчатами і возили з собою на човнах по річці, щоб прикрасити суворі мисливські будні». Індіанці Південної Америки й досі полюбляють цих непосидючих і допитливих звірів за товариський характер і часто їх приручають. Хоч формально ці тварини належать до хижаків, вони не викликають жодних побоювань. Навпаки, їхній зовнішній вигляд настільки незвичайний і кумедний, а манера постійно пхати свого довгого мокрого носа в кожну шпарку настільки оригінальна, що більшість відвідувачів зоопарку стають розчуленими, побачивши носух. Вони великі ласуни, і в зоопарках їх часто підгодовують перезрілими бананами. Що більше перезрілий плід, то більшу радість він приносить звіру, хоча після цього у носухи може бути розлад шлунка. Та що поробиш – коли ця мила тваринка не спить, то завжди почувається голодною. Зараз у всьому світі існують coati сlub – спільноти шанувальників коати, фан-клуби домашніх носух і т.д.

Ще більше цікавого