Лебідь чорний

← повернутися до списку тварин


Обережно, папараці!:

Так, ми досить сором'зливі птахи

Зранку на зарядку!

Загальні факти

Класифікація: Птахи (Aves)

Континент: Австралія

Ареал: водоймища

Місце проживання: дикий птах

Охоронний статус: найменший ризик

Вид: лебідь чорний.(лат.: Cygnus atratus. англ.: Black swan.)

Довжина: 110-140 см.

Розмах крил: 160-200 см.

Вага: 5-6 кг.

 

Чорні "діаманти" нашого ставка

Чорний лебідь відмінно літає. Ця здатність є дуже важливою, оскільки в пошуках водоймищ прісної води і їжі йому приходиться долати значні відстані. Він легко пристосовується до різних умов та добре себе почуває у тих місцях, де є водойми.

Лерой і Дарена

Обидва мешканці нашого зоопарку народжені 2014 року. Вони граційні та дуже полюбляють увагу відвідувачів. Дарена - справжня "зірка" озера, вона може позувати багато часу підряд. Лебедянь, напротивагу, досить відлюдькуватий, але приязний та вірний. Просто треба дати йому трохи часу звикнути та проникнутися довірою.

Улюблені страви:

чорні лебеді харчуються переважно водоростями (наприклад, ряскою) і дрібними водоростями. У зоопарках не гребують пшеницею чи кукурудзою. Іноді (в Європі) вони общипують прибережні трави або листя зі звисаючих над водою гілок плакучих верб.

Улюблені розваги:

плавати, плескатися.

 

А чи знаєте ви?

1. Нерідко під час гніздового періоду можна побачити гніздо з пташенятами, що плаває по поверхні озера. Чорний лебідь зазвичай прикріплює гніздо до прибережної рослинності, але іноді воно відділяється від неї і пливе геть.

2. Чорні лебеді зазвичай здійснюють перельоти вночі. Зграя летить на великій висоті у чітко організованому порядку. їхнє сурмління дуже добре чутно навіть на дуже великій відстані.

3. До Європи чорних лебедів привезли в середині XVIII століття. В Англії їх довго вважали вісниками біди. Причина появи цього марновірства -чорне оперення птахів.

4. Кінці пір'їн на плечах красиво закручені.

5. Яйця, що відкладає самка чорного лебедя світло-зеленого кольору.

 

Про що говорять легенди:

В Австралії чорного лебедя називають птахом з шиею-стрілою. Шия чорного лебедя найдовша серед усіх лебедів. Завдяки 31 шийному хребцю лебідь може полювати під водою в глибоких водоймах. У польоті шия становить більше половини всієї довжини птаха. На відміну від лебедів-шипунів, у чорних лебедів є голос (глухіший, ніж у лебедів-кликунів і лебедів-трубачів), яким вони вітають один одного, супроводжуючи вітання підняттям і опусканням голови. Іноді вони випливають на середину озера, кладуть голову на воду і сурмлять, закликаючи родичів або просто висловлюючи невдоволення.

Ще більше цікавого