Казарка червоновола

← повернутися до списку тварин


Берта і Флінт

разом назавжди

Загальні факти

Класифікація: Птахи (Aves)

Континент: Європа, Азія

Ареал: тундра

Місце проживання: дикий птах

Охоронний статус: уразливий

Вид: казарка червоновола.(лат.: Branta ruficollis. англ.: Red-breasted goose)

Довжина тіла: 43-56 см.

Розмах крил: 110-113 см.

Вага: 0,89–1,7 кг.

 

Володарі власного впізнаваного кольору

 У оперенні поєднання чорних, білих і каштаново-червоних (каштаново-рудих) тонів робить червоноволу казарку легко впізнаваним видом. Особливо впадають в око каштаново-руді ділянки оперення, а також щоки, воло, передня частина шиї і груди облямовані тонкою білою смугою. Лоб, тім'я, потилиця, задня сторона шиї, спина, крила і хвіст чорні, крім верхніх покривних хвоста, забарвлених у білий колір. Малюнок голови доповнюють тонка чорна смуга через око від тімені до підборіддя, а також біла краплеподібна пляма між дзьобом і оком. Передня частина черева чорна, ззаду, як і на підхвісті, біла. На боках через всю довжину тулуба проходить широка біла смуга, добре помітна навіть з великої відстані; ще дві поперечні смужки утворені світлими облямівками покривних крила. Дзьоб і ноги чорні, райдужна оболонка ока темно - горіхова. Молоді птахи схожі на дорослих, але в цілому тьмяніші, з нечітким малюнком і менш розвиненою (іноді відсутньою) каштановою плямою на щоках. Крім того, на крилі молодих 3-5 світлих смуг замість двох у дорослих.

Берта і Флінт

народилися 2016 року, вони горді та поважні птахи, трохи полохливі.

Улюблені страви: 

Харчовий раціон досить обмежений. Як і в інших гусей і казарок, включає в себе тільки рослинні корми. У період розмноження цей птах харчується листям, пагонами і кореневищами різних трав.

Улюблені розваги:

прогулянки посеред дня, ласувати листям та різнотрав'ям, розмахувати крилами.

 

А чи знаєте ви?

1. Червоноволі казарки полюбляють обрати місце ночівлі на воді.

2. Нерідко виводки об'єднуються і стають більше схожими на «дитячий садок», в якому велику групу пташенят охороняють кілька старих птахів.

3. Казарки обирають собі партнера та утворюють пару на все життя.


Про що говорять легенди:

Червоноволі казарки – батьки-герої. Рятувати своє потомство під захистом грізного сусіда чудовий, хоча частково і небезпечний маневр в гніздовій поведінці птахів. Цей яскравий птах не в силах захистити своє потомство від численних мешканців тундри, які звикли жити грабунком і розбоєм: поморників, чайок і песців. Будь-яка зустріч з ними в період гніздування загрожує казарці розоренням гнізда і загибеллю пташенят. Але казарки знайшли вихід – вони гніздяться на території сильних пернатих хижаків - соколів-сапсанів (Falco peregrinus). Коли у сапсанів вже з'явилися пташенята, і птахи особливо нетерпимі до небажаних гостей, гуси тільки починають висиджувати кладку. І казарки можуть бути абсолютно впевнені, що в цей період сапсани не пустять в свій (в даному випадку загальний з казарками) гніздовий район не тільки поморника або песця, але навіть орла або ворона, які значно перевершують сокола в розмірах.

Ще більше цікавого