Дикий кабан

← повернутися до списку тварин


Загальні факти

Класифікація: Ссавці (Mammalia) Парнокопитні (Artiodactyla)

Континент: Європа, Азія

Ареал: північні ліси

Місце проживання: дика тварина

Охоронний статус: найменший ризик

Вид: дикий кабан.(лат.: Sus scrofa. англ.: Wild boar.)

Довжина тіла: 175 см.

Довжина хвоста: 25 см.

Зріст у холці: до 1 м.

Вага: від 50 до 170 кг (інколи 300 кг).

 

Поціновувач жолудів та гроза угідь 

Дикий кабан (вепр) віддає перевагу листяним і змішаним лісам поблизу полів і боліт. Його можна зустріти в горах до початку лісової межі. Завдяки своїй густій щетині він пробирається в густі зарослі, яких інші тварини уникають. 

Хряк і Хрюня

 5 квітня 2013 року та  7 березня 2014 року не так давно стали батьками та живуть з поросятами. Вони дбайливі батьки, які можуть постояти за свою родину. Хряк - виважений, гучний та статечний, він іноді може бути гучним під час їжі чи просто посеред дня чутно його рохкання. Тоді як Хрюня - тиха та охайна самиця, рухається обережно і полюбляє проводити час з поросятами.

 

Улюблені страви: 

різноманітні корені, кора дерев, горіхи, жолуді та інші лісові плоди, личинки комах і навіть яйця птахів і пташенята, черви, інколи навіть змії.

 

Улюблені розваги:

рити землю в пошуках насіння, горіхів, жолудів і личинок комах; винищувати личинок хруща, щоб врятувати ліс від шкідника.

 

А чи знаєте ви?

1. Кабан - чудовий плавець, який може здолати значну відстань.

2. Хвіст дикого кабана є довшим, ніж у домашньої свині, звисає він донизу. Тварина з його допомогою відганяє надокучливих комах.

3. Поросята на спині і з боків тіла мають смужки. Таке забарвлення вони втрачають у віці шести місяців, а натомість отримують коричневу „одіж". Через рік у них виростає постійна чорно-бура щетина.

4. У кожного поросяти на тілі матері є свій сосок, з якого воно смокче молоко. Новонароджені першими намагаються дістатися до сосків, розташованих ближче до голови самки, тобто в найзручнішому місці. Мати приділяє їм більше уваги, і вони знаходяться на безпечній відстані від її копит.

5. Самка, яка перебуває з поросятами, є дуже агресивною, і нападає на кожного, хто посміє до них наблизитися. Покинувши лігво, свиноматка з поросятами знову приєднується до стада. 

 

Про що говорять легенди:

В індоєвропейському світі кабану часто приписували надприродні властивості. Цьому сприяв його ізольований спосіб життя в лісі, його незаперечне вміння відшукувати трюфелі (результат божественного прозріння і символ прихованого одкровення) і схильність харчуватися жолудями – плодами священного дерева. Кабан вважається втіленням незліченних божеств. В Японії кабан уособлює сміливість і відвагу, верхи на ньому їздить Камі – бог війни. У буддійських легендах, навпаки, цю тварину поміщають в центр колеса життя, і вона символізує такі якості, як невігластво і пристрасть.У галлів м'ясо цієї тварини використовувалося як священна їжі під час релігійних свят. 

Ще більше цікавого