Їжатець індійський

← повернутися до списку тварин


Вся сім'я зібралася!

Загальні факти

Класифікація: Ссавці (Mammalia), Гризуни (Rodentia)

Континент: Азія

Ареал: пустеля, рівнини

Місце проживання: дика тварина

Охоронний статус: найменший ризик

Вид: Їжатець (дикобраз) індійський (Лат: Hystrix indica, Анг: Crested porcupine)

Довжина голови й тіла: 70-90 сантиметрів

Довжина хвоста: 8-10 см

Вага: 10-17 кг

 

Колюче тріо їжатців індійських

Населяє ліси, скелясті пагорби, чагарники тропічних і помірних широт, луки, орні землі, плантації, сади та яри у країнах близького сходу, південної і центральної Азії, в тому числі на острові Шрі-Ланка. У Гімалаях вони досягають висоти до 2400 метрів. Назва indica стосується Індії, де цей вид був вперше описаний.

Айнур

Самець Айнур народився 6 травня 2014року, він дуже спокійний, виважений, особливо не любить коли його дратують.

Нурі

Ніжна самочка також народилася 6 травня 2014р. Якщо б ви просили описати Нурі одним словом, то можна було би сказати, що вона сором'язлива, хоча і дуже лагідна.

Норка

Найменша серед їжатців - дівча Норка народилася нещодавно: 10 вересня 2016 року. Вона зосереджена, трохи неповоротка, але товариська. Сердити їжатців не треба - пам'ятайте про декілька шарів колючих голок :).

 

Улюблені сімейні страви:

Основним джерелом їжі для індійського їжатця є рослинний матеріал усіх видів, включаючи фрукти, зерно і коріння, в тому числі сільськогосподарські культури.


Улюблені розваги

Любить спокій, терпіти не може коли його турбують, особливо хижаки.

 

А чи знаєте Ви?

1.Він проводить велику частину дня у своїй норі, виходячи за їжею уночі, або при потребі у сутінках. Притулок знаходить у печерах, між скель, або в норах. Нори, як правило, побудовані ним самим, з довгим вхідним тунелем, кількома виходами і великою внутрішньою камерою. Обгризені кістки і більшість викопаної землі, як правило, залишає біля входу. 

2. Їжатці можут легко піднятися на дерево - вони чудові альпіністи!

3. Деякі їжатці мають на своєму тілі до 30 тисяч голок, довжиною до 40 сантиметрів.

4. Бурчання індійського їжатця нагадує бурчання свині.

5. Зображення цього виду розміщено на пам'ятній монеті номіналом в 50 тенге.


Про що говорять легенди:

Місцеві жителі вважають, що їжатець може кидати свої голки в нападників, як дротик, проте це помилкове уявлення. Стривожені, вони брязкають голками, щоб зробити попереджувальний звук. Під час цього процесу деякі зі старих голок можуть просто випадати. Українська назва тварини — їжатець (або їжáтка) — пов'язана з найпомітнішою її особливістю — наявністю довгих голок (однокорінне з «їжак», «їжачитися»).

Ще більше цікавого