Гусь гірський

← повернутися до списку тварин


Сіггі та Флокі

Загальні факти

Класифікація: Птахи (Aves)

Континент: Азія

Ареал: високогір'я

Місце проживання: дикий птах

Охоронний статус: найменший ризик

Вид: гуска гірська.(лат.: Anser indicus. англ.: Вar-headed goose)

Довжина тіла: 68-78 см.

Розмах крил: 160-180 см.

Вага: 2-3,2 кг.

 

Рекордсмен з висоти польоту серед птахів

Свою назву гірський гусак отримав завдяки ареалу проживання. Він селиться на берегах гірських річок та озер, а також на скелях. Населяє гірські озера Паміру, Тянь-Шаню, Алтаю, а також водойми Тувинської Народної Республіки. Зимівлю проводять переважно в Індії. Цей вид – рекордсмен по висоті польоту, птахи можуть досягати у висоту 10 000 метрів.

Сіггі та Флокі

Наші гірські гуси - птахи поважні, трішки повільні, тихі та не агресивні. Вони народилися 2015 року.

Улюблені страви: 

Гірські гуси переважно харчуються травою, що росте навколо озер та річок, де вони гніздяться. Під час міграції та зимування часто поїдають сільськогосподарські культури: кукурудзу, пшеницю, овес та рис. Також до раціону входять дрібні ракоподібні та комахи.

Улюблені розваги: 

неквапно проходжатися та їсти смачні індійські страви, запиваючи доброю росою.

 

А чи знаєте ви?

1. Гірська гуска добре ходить і бігає, велику частину часу проводить на суші, а не у воді.

2. Тривалість життя — близько 20-ти років.

3. Про маленьких гусенят піклуються обидва батьки.

 

Про що говорять легенди: 

Гірські гуски — дуже соціальний вид. Вони мігрують сімейними групами або великими колоніями. Мігрують двічі на рік маршрутом, що пролягає над Гімалаями. Летять клином. Гірські гуси мають виражену соціальну ієрархію. На найвищому щаблі — гніздова пара з самця і самиці; потім другорядні самиці, які в деякі роки стають частиною “гарему”; на найнижчому щаблі — самотні самиці.

Ще більше цікавого