Чорний ягуар

← повернутися до списку тварин


Багіра - чорна на білому

або випробування снігом

Знайомтесь - Бегемот!

Я спостерігаю за Вами!

Обережно!

це моя дівчина!

Загальні факти

Класифікація: Ссавці (Mammalia) Хижі, або Хижаки (Carnivora)

Континент: Північна Америка, Південна Америка

Ареал: джунглі

Місце проживання: дика тварина

Охоронний статус: близький до загрозливого

Вид: чорний ягуар (Лат. Panthera onca var. nigra, Англ. Jaguar (black form)

Довжина тіла без хвоста: 120-185 см, хвіст завдовжки 45-75 см.

Висота в холці: 68-76 см, рідко досягає 81 см

Вага самця: близько 90-110 кг (в середньому близько 90-95 кг), а самка 60-80 кг. Рекорд в природі становить 158 кг.

 

Бегемот та Багіра - володарі темряви

Бегемот

Народився 3 червня 2011р. Великий кіт схильний до філософствування, має повадки інтелігента, але може бути дещо агресивним. Але небезпеку він становлять лише для тих, хто сам намагається йому погрожувати. Насправді особистості Бегемота притаманні такі риси, яким багато хто з нас міг би позаздрити.

Багіра

Багіра народилася 17 квітня 2013р. Вона - жінка - дуже елегантна, витончена, дещо іронічна, красива. Вона - втілення жіночої краси, гармонії, характеру і душі джунглів. Відкрите протистояння їй не до душі: якщо ситуація складається так, що волею-неволею потрібно відстоювати свою точку зору, то вона швидше віддасть перевагу втечі. Алеця м'якість у спілкуванні дозволяє їй заводити безліч друзів.

Улюблені сімейні страви:

Ягуар не перебирає їжею, і загалом може їсти все – від мишей і до тапірів, а також крокодилів, черепах і домашньої худоби. В особливо вдалі дні полювання цьому хижакові вдається повечеряти навіть удавом або молодою анакондою.

Улюблені розваги:

Лазити по деревах або, зручно влаштувавшись на гілці, спостерігати за навколишнім світом.

 

А чи знаєте Ви?

1. Ягуар — найбільша кішка в Америці (ягуари єдині представники роду пантерових в Америці). Ягуари мешкають в Північній і Південній Америці.

2. Ягуар ніколи не переслідує свою жертву, якщо та виявила хижака або рятується втечею.

3. Ягуари полюють на багатьох тварин, в тому числі на кайманів і анаконд. Іноді вони харчуються фруктом авокадо.

 4. Чорні ягуари, особини з чорним забарвленням, не є самостійним видом, вони – результат прояву меланізму. Через який час у результаті індивідуального розвитку у цілком звичайних за кольором типових ягуарів народжуються кошенята з чорною шерстю. Хоча, якщо придивитись ближче, виявиться, що хутро радше темно-коричневе, а при яскравому освітленні буде помітний характерний плямистий візерунок, індивідуальний для кожного окремо.

5.  Ягуар – звір, який вбиває одним стрибком. І це справді так. Цей хижак полює із засідки, ховаючись неподалік водойми. Він у стрибку збиває жертву з ніг, намагаючись прокусити їй череп. Ягуари не їдять падаль, тому з'їдають м'яса стільки, скільки можуть з'їсти протягом доби, і залишають здобич іншим тваринам. Свою здобич вони ніколи не ховають і не затягують на дерева – ніхто й не посміє відібрати її у них.

6.  Ягуари відмінно вміють плавати (на відміну від багатьох кішок, які не люблять воду).

 

Про що кажуть легенди.

Найбільший представник сімейства котячих в Новому Світі – ягуар – відігравав важливу роль в ритуалах корінних жителів. В образі могутнього ягуара ацтеки уявляли головне божество – бога сонця Тескатлипока. Ацтеки вірили, що за бажання він здатен зруйнувати весь світ, і можна уявити собі, як його боялися. У Гватемалі майя і їхні сучасні нащадки не сприймали ягуара, як справжнього бога; але він завжди був присутній в їхньому духовному житті. Деякі його особливості – сила, енергія, вміння тихо рухатися і полювати вночі – приписувалися божествам. Щонайменше, він став їхнім символом. Принци народів майя одягалися в шкури ягуара. Ольмеки, що жили в епоху майя, залишили численні зображення химер – напівлюдей-напівягуарiв.

Ще більше цікавого