Бабак

← повернутися до списку тварин


ну, дуууууже смачний обід!

Загальні факти

Класифікація: Ссавці (Mammalia), Гризуни (Rodentia)

Континент: Європа, Азія

Ареал: рівнини

Місце проживання: дика тварина

Охоронний статус: найменший ризик

Вид: Бабаклат (Лат.Marmota bobak, англ.Bobak marmot)

Довжина тіла: 50-70 см.

Довжина хвоста: не більше 15 кг.

Вага: від 4 до 7 кг, а вага великих самців перед сплячкою досягає 10 кг.

 

Байбаки - руді "зубастики"

На початок XX століття малочисленні колонії байбаків збереглися лише у найвіддаленіших цілинних балках Харківської, Луганської і Донецької областей. Після того як їх узяли під охорону, чисельність стала зростати. У багатьох місцях виловлюють для подальшого розселення. 

Вікентій

Вікентій сонно-флегматичний, боягузливий, навідміну від свого знаку Зодіаку овну, наш Вікентій дещо схожий на Риб - сором'язливий і тихий. Народився 3 квітня 2014 року.

Маруся

Маруся народилася 7 червня 2014 року. Напрочуд товарисько-доброзичлива,  але водночас любить поспати. Вона ніжна і лагідна, полюбляє компанію.

Улюблені сімейні страви:

Соковиті і м'які рослинні корми: листя злаків, незрілі плоди, цибулини, квіти. Запасів на зиму не роблять.

Улюблені розваги:

Свистіти навесні і спати взимку.

 

А чи знаете ви?

1. Байбака не можна мити! Ці звірята настільки сильно бояться води, що під час купання починають кусатися, борсатися. Тим більше, що чиститися вони можуть самостійно.

2. З давніх-давен байбаки були розповсюджені у степах України, Росії і Казахстану. З часом розорані степи і непомірне полювання (у нас виловлювали заради хутра і жиру, казахи — заради їх м'яса) ледь не призвели до їх повного зникнення.

3. Байбаки влаштовують для житла нори різного призначення і складності, наприклад затишні "спальні" та навіть "туалети".

4. З усіх гризунів України байбак за розмірами поступається лише бобру. 

5. Живуть ці товстуни колоніями. 


Про що говорять легенди:

День бабака - традиційне свято в США і Канаді, що відзначається щорічно 2 лютого. Вважається, що в цей день потрібно спостерігати за бабаком, що вилазить зі своєї нори. За його поведінці можна судити про близькість настання весни. Згідно з повір'ям, якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно залишає нору - значить, зима скоро закінчиться і весна буде рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і, лякаючись її, ховається назад в нору - буде ще шість тижнів зими. 

Згідно українських традицій бабак прокидався від зимової сплячки на свято Явдохи (14 березня). Він виходить на світ, свище три рази, а потім знову лягає на другий бік і так спить аж до Благовіщення.

Ще більше цікавого